ACHTERGROND

Mijn naam is Karen Lok. Ik  ben sinds 2007 bezig met keramiek. In 2010 ben ik begonnen met de Ambachtelijke opleiding Keramische Technieken aan de SBB in Gouda. Ik heb hier les gehad van o.a. Lucia Fransen, handvormen en Mathieu van der Giessen, draaien. Tijdens deze opleiding werd ik steeds meer gegrepen door het werken met klei, er ging een wereld aan mogelijkheden open. In 2013 sloot ik de opleiding af met het behalen van mijn diploma.

 

Tijdens en na deze professionele opleiding heb ik diverse kleinere cursussen gedaan zoals slibdecoratie, porselein draaien, werken met ingekleurd porselein en raku stoken en heb ik nog keramieklessen gevolgd bij Cultura in Ede.

 

In 2018/2019 heb ik het extra leerjaar handvormen aan de SBB in Gouda gevolgd. Hier kreeg ik les van Mieke de Groot.

 


WERKWIJZE

Ik gebruik verschillende soorten klei en verschillende technieken: draaien, handvormen en een combinatie van beide. Ik laat mij inspireren door de klei. De klei heeft vaak een “eigen wil” en dit veroorzaakt soms verrassende wendingen in het proces van vormgeven. Sowieso leidt bijvoorbeeld grove klei tot heel andere resultaten dan porseleinklei. Het samenstellen en toepassen van glazuren is een spannend proces. Er spelen veel factoren mee die allemaal invloed hebben op het resultaat, dat daardoor soms verrassend uitpakt – positief of negatief.

Ik geniet er enorm van om te experimenteren, en zo mijn werk en stijl verder te ontwikkelen.

Sleutelwoorden die kenmerkend zijn voor mijn manier van werken zijn: natuur, organisch, mensfiguren, uitstraling, het onvolmaakte.

Het meeste van mijn werk is gestookt in een electrische oven op aardewerktemperatuur of steengoedtemperatuur. Daarnaast maak ik ook rakuwerk dat gereduceerd gestookt is.


KWINTERRA

Ik ben lid van een groep van vijf gepassioneerde keramisten die elkaar hebben leren kennen op de keramiekopleiding SBB in Gouda. Na het afronden van de opleiding in 2013 besloten we om elkaar regelmatig te blijven ontmoeten. Deze bijeenkomsten werken zeer inspirerend en ondersteunend. We bespreken elkaars activiteiten op keramiekgebied en nemen ook elke keer een nieuwe techniek onder de loep.

De leden van Kwinterra zijn:
Karen Lok
Ineke van Beersum: www.inekevanbeersum.n
Mieke Goudswaard
Rosa Pennings: www.ceramind.nl
Trudy Volman: www.negelaer-creatief.nl